Kuchnia

Kuchnia

Cappuccino z bitą śmietaną

Krem
1 kost kostka margaryny
mleko 0,5 l
maka pszenna 3 łyżki
żółtka 5 szt
cukier 0,5 szkl
cappuccino orzechowe 5 łyżek
żelatyna 3 łyżki
Biszkopt kakaowy
jajka 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1łyżeczka
kremówka 0,5 l
cukier puder 3 łyżki
żelatyna 3 łyżeczki

Biszkopt;

Ubić na sztywno pianę z białek dodać cukier ,żółtka i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać powoli do masy cały czas mieszając (nie ubijać). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 170 st około 25 min.

Krem;

Odlać pół szklanki mleka . Resztę mleka zagotować w pół szklance rozmieszać mąkę dodać do mleka.Żółtka zmiksować z cukrem dodać do mleka i całość zagotować. Do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szk wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szk ciepłej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Margarynę utrzeć ,dodawać małymi porcjami zimną masę i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Wyłożyć krem na biszkopt.

Bita śmietana:

Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem ,dodać namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę,zmiksować. Bitą śmietanę wyłożyć na kremie. Ciasto posypać kawą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation