Kuchnia

Przepisy

Wieprzowina po chińsku z ananasem

Składniki:
→ 1 polędwiczka wieprzowa
→ 200 g ryżu
→ 1/2 puszki ananasa
→ czerwona papryka
→ 1/2 cebuli
→ 2 ząbki czosnku
→ 1/2 papryczki chili
→ 3 cm kawałek imbiru
→ 2 łyżki oleju roślinnego
→ szczypiorek

sos:
→ 1/2 szklanki syropu ananasowego z puszki
→ 5 łyżek sosu sojowego
→ 3 łyżki octu ryżowego

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
2. Ugotować ryż. Odsączyć ananasa z zalewy, pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w paski, a cebulę - w piórka.
3. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać.Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
4. W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać odsączonego ananasa i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
5. Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
6. Włożyć z powrotem warzywa z ananasem i wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, co chwilę mieszając.
7. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation