Kuchnia

cake

Kakaowe ciasto magiczne

Na ciasto ucierane:

125 g masła, roztopionego
500 ml letniego mleka
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
70 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
4 jajka
1 szkl. drobnego cukru do wypieków
1 szczypta soli

Dodatkowo:
cukier puder lub kakao, do oprószenia

WYKONANIE:
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Kawę rozpuścić w letnim mleku, odstawić.

Mąkę pszenną i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Powoli wlewać mleko z rozpuszczoną w nim kawą, delikatnie mieszając.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy mleczno - maślanej dodać połowę ubitych białek i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać resztę piany i ponownie delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut. Powierzchnia gotowego ciasta powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć kakao lub cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation