Kuchnia

cake

tort Praga

ciasto:
6 jajek
150 g cukru
120 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
40 g roztopionego i przestudzonego masła

krem:
2 żółtka
3 łyżki wody
240 g mleka skondensowanego słodzonego
kostka masła (200g)
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego

polewa czekoladowa:
70 g ciemnej czekolady
70 g masła

dżem morelowy/brzoskwiniowy



Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru na jasną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. W tym momencie odkładamy mikser i dalej mieszamy już wszystko ręcznie. Delikatnie łączymy masę z żółtek z białkami. Następnie dodajemy powoli przesianą mąkę i kakao lekko mieszając. Na końcu wlewamy masło i delikatnie mieszamy. Wykładamy papierem dno tortownicy o średnicy 22cm, boków niczym nie smarujemy. Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w 180st C przez około 25-30 minut.

Żółtka na krem mieszamy z wodą i mlekiem skondensowanym; podgrzewamy w kąpieli wodnej aż zgęstnieje; studzimy. Masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy po łyżce przestudzonej masy i ucieramy. Na końcu dodajemy kakao.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdy blat lekko nasączamy. Przekładamy kremem, a boki i wierz tortu smarujemy dżemem morelowym bądź brzoskwiniowym.

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy boki oraz wierzch ciasta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation