Kuchnia

Przepisy na słodko

Kruche rurki (szybkie i pyszne)
Kruche rurki (szybkie i pyszne)
Monika Matysiak 1/08/2016 27
Słońce dziś się przebiło po dwóch ponurych dniach, a u mnie zawsze to powoduje nieposkromioną chęć na pieczenie. No i wyszły z tej chęci takie ekspresowe ciasteczka - do przygotowania w trochę ponad pół godziny. Zróbcie je koniecznie :) Są idealne!





Składniki (ok. 30 sztuk):
200 g. mąki pszennej (plus 2-3 łyżki do podsypania)
100 g. zimnego masła
2 żółtka
2 pełne łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
ewentualnie cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło siekam drobno (lub ścieram na grubej tarce), przekładam do miski z pozostałymi składnikami i szybko zagniatam jednolite, miękkie ciasto. Powinno nie kleić się do rąk, ewentualnie dosypuję odrobinę mąki. Dzielę je na 2 części, każdą cieniutko jak się da rozwałkowuję na stolnicy z mąką, po czym dzielę na paski, mniej więcej jak widzicie na zdjęciu. Każdy pasek zwijam w rulonik, nie ściskając go zbytnio. Rurki układam (miejscem łączenia na dół) na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 20-25 minut. Ewentualnie oprószam cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation