Kuchnia

Przepisy na słodko

Ciasto czekoladowo - orzechowe
kładniki:

175 g czekolady deserowej (dałam 100 g gorzkiej i 75 g mlecznej)
175 g masła w temperaturze pokojowej
175 g miałkiego cukru (dałam 150 drobnego trzcinowego)
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
175 g zmielonych migdałów (u mnie orzechy laskowe)
1 łyżka stołowa brandy
szczypta soli


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę z wyjmowanym dnem (tortownicę lub do tarty) o średnicy 24 - 26 cm smarujemy tłuszczem i ewentualnie wykładamy pergaminem (ja nie wykładałam).

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, orzechy i brandy. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i mieszamy. Dodajemy resztą piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez kwadrans. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez około 40 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Przepis ze strony:
http://stokolorowkuchni.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation