Kuchnia
PRZEKĄSKI
Łatwy bigos pieczony
Składniki (na ok. 6-7 porcji):
4 g suszonych grzybów plus szklanka (250 ml) wody
ok. 300 g mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego albo na skróty – gotowanej, wędzonej szynki
1,5 kg kapusty kiszonej
duża cebula
250 g dobrej kiełbasy
250 g pieczarek
ew. 100 ml czerwonego wina
2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka śliwek suszonych
3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 5 kulek całego pieprzu,4 kulki jałowca, łyżeczka słodkiej papryki, 1/5 ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki pieprzu, ew. 1/4 łyżeczki mielonego kminku, łyżeczka majeranku
łyżeczka lub dwie masła
WYKONANIE:
1. Suszone grzyby namoczyć w szklance letniej wody przez ok. godzinę (można zostawić je poprzedniego dnia – na noc), wyjąć, pokroić, wodę zachować. Nie ma potrzeby ich gotowania.
2. Surowe mięso pokroić na nieduże kawałki, osolić, oprószyć słodką papryką i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni, zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
3. Kiełbasę i szynkę pokroić w niegrubą kostkę, cebulę w drobną, pieczarki w plastry. Podsmażyć razem wszystko na mocno rozgrzanej patelni, na łyżce lub dwóch oleju, kilka minut.
4. Kapustę jeśli mocno kwaśna – przepłukać zimną wodą, pokroić.
Mięso i kapustę włożyć do dużego, żaroodpornego, żeliwnego naczynia lub namoczonego wcześniej w wodzie garnka rzymskiego. Dodać przyprawy, powidła lub pokrojone śliwki, suszone grzyby wraz z wodą i wino. Wymieszać.
5. Wstawić na środkową półkę do nagrzanego piekarnika (garnek rzymski do zimnego), ustawić temperaturę na 170 stopni z funkcją góra dół lub termoobieg z temp. 160 st. Piec 2 godziny. W połowie pieczenia ostrożnie by się nie poparzyć zdjąć pokrywkę i bigos przemieszać.
6. W kolejnych dwóch dniach można powtórzyć pieczenie, po pół godziny każdego dnia. Ale już w pierwszym, bigos nadaje się do jedzenia.
MA==