Kuchnia

pycha

. Fenomenalny sposób na pałki albo skrzydełka z kurczaka BBQ

Gotowanie: kilogram pałek lub skrzydełek z kurczaka natrzyj czterema ząbkami czosnku rozgniecionymi na pakę z solą (jedną łyżką), dwoma łyżkami oleju, pieprzem i słodką papryką. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. W rondelku rozpuść łyżkę miodu, dodaj dwie łyżeczki papryki wędzonej w proszku (dzięki niej sos nabierze charakterystycznego aromatu) i szczyptę pieprzu kajeńskiego, dokładnie pomieszaj, następnie połącz z około 150 ml dobrej jakości ketchupu, dwiema łyżkami gładkiej musztardy i dwiema łyżkami sosu Worcester (możesz zastąpić ciemnym sosem sojowym). Ponownie dokładnie wymieszaj. Kurczaka piecz w brytfance w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Wyjmij, każdy kawałek dokładnie pokryj sosem i piecz kolejne 15-20 minut. W tym czasie powinien się on ładnie skarmelizować. Mięso z dobrze upieczonych porcji kurczaka samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach.

Rada: zamiast kurczak możesz użyć żeberek wieprzowych. Należy wówczas odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation