Kuchnia

słodkie

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy w każdą Wielkanoc przygotowuje moja babcia. W zeszłym roku wraz z mamą również postanowiłyśmy go przyrządzić. Zmieniłyśmy jednak przepis i zrobiłyśmy mazurek pomarańczowy z marcepanem. Wyszedł pyszny. Podaję wam dwa przepisy na mazurka pomarańczowego - same zdecydujcie, który chcecie upichcić.
Smacznego!

Mazurek pomarańczowy

składniki:
2 szklanki mąki pszennej;
25 dag margaryny;
2 jajka;
2 żółtka;
1/2 szklanki cukru pudru;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 szklanki cukru;
1/3 szklanki wody;
2 pomarańcze;
1/2 cytryny;
10 dag płatków migdałowych;

wykonanie:
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną, dodaj cukier puder, 1 jajko, 2 żółtka. Zagnieć ciasto, a następnie owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go do brzegów. W filiżance rozmąć 1 jajko i posmaruj nim wierzch ciasta.

Ciasto piecz przez około 25 minut w 200 stopniach. Umyte i wyszorowane pomarańcze oraz połowę cytryny zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, smaż do czasu, aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia, przestudź i dodaj płatki migdałowe. Na ostudzone ciasto nałóż masę pomarańczową i udekoruj kawałkami pomarańczy.

Mazurek pomarańczowy - goto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation