Kuchnia

ciasta-rolady

Rolada z kremem z białej czekolady - Kuchnia - WP.PL
Składniki
CIASTO KAKAOWE
4 jajka
50 g kakao
30 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
80 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
100 g białej czekolady
50 g orzechów włoskich
340 g jogurtu naturalnego typu greckiego

Przygotowanie
Żółtka oraz cukier ucieramy na puszystą masę. W drugiej misce ubijamy białka, następnie obie masy delikatnie ze sobą łączymy i mieszamy. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do całej masy wraz z olejem. Powoli i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do blachy 33 x 23 cm i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wykładamy spodem do góry na ścierce i zdejmujemy papier do pieczenia, następnie zawijamy je tak jak roladę i odkładamy, aby wystygło.

W tym czasie przygotowujemy krem – rozpuszczamy czekoladę i czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy orzechy i wrzucamy je na patelnię, aby się podprażyły. Ostudzoną czekoladę i orzechy łączymy z jogurtem. Następnie rozwijamy ciasto i pokrapiamy je delikatnie likierem o smaku czekoladowym. Na cieście rozsmarowujemy masę i ponownie formujemy je w roladę. Dla dekoracji zaleca się posypanie rolady kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation