Kuchnia

Przepisy

smaki i aromaty: Pyszna plecionka drożdżowa

PYSZNA PLECIONKA DROŻDŻOWA
pszepis cytuję za Joanną:

Proporcje na 4 plecionki w formach na keksy angielskie.

Składniki:
1 kg mąki
30 g świeżych drożdży (lub 1 łyżka suchych), rozpuszczonych w 1/2 szklance wody
3/4 szklanki cukru
2 szklanki ciepłego mleka
150 g stopionego i ostudzonego do pokojowej temperatury masła
1 łyżeczka soli
2 jajka

Nadzienie:
wiśnie, rodzynki, pasta czekoladowa, krem migdałowy, masa makowa, masa czekoladowa, krem Pattisiere
itp., itd.

1. Wszystkie składniki ciasta mieszać mikserem przez 5 - 7 minut do uzyskania gładkiego, lekko lepiącego się ciasta. Miskę z ciastem nakryć folią i wstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kwadratowy placek o boku około 25 cm i grubości około 3 - 4 mm.
3. Posmarować placek 1/4 nadzienia, zwinąć w rulon. Rozkroić rulon wzdłuż i skręcić spiralnie. To samo zrobić z trzema pozostałymi plackami.
4. Włożyć każdą "spiralę" do formy na keks angielski , posmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości).
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
6. Piec około 40 - 45 minut.

Z podanego ciasta można też piec bułeczki i pierożki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation