Kuchnia

racuszki

RACUCHY Z JABŁKAMI I BANANEM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA RACUCHY:

ILOŚĆ: 1 duży talerz racuchów

2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mleka, ciepłego
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
szczypta cynamonu
1 jajko
DODATKOWO:

1 banan
1 jabłko, średnie
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do oprószenia wierzchu
RACUCHY ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Świeże drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka. Oprószamy łyżką mąki i odstawiamy na 15 min. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn z drożdży, resztę mleka, cynamon i jajko. Mieszamy łyżką lub trzepaczką.

RACUCHY Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukry, suche drożdże, jajko, cynamom i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy łyżką lub trzepaczką.

—————

Ciasto owijamy folią lub okrywamy ściereczką, przekładamy w ciepłe miejsce i zostawiamy na ok. 1,5 godz do wyrośnięcia. Jabłko ścieramy na tarce, banana kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do wyrośniętego ciasta na wierzch wykładamy starte jabłko, bez mieszania. Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy olej, nakładamy dużą łyżką ciasto (można wcześniej zanurzyć w wodzie, aby ciasto nie przywierało). Wielkość racuchów zależy od ciebie ja nakładałam jeszcze większą łyżką od tej do zupy. Smażymy z jednej strony na lekko złoty kolor, na wierzchu drugiej strony racuszka nakładamy po 2-3 plasterki banana i lekko przyciskamy. Przewracamy na drugą stronę i smażymy na lekko złoty kolor. Podajemy gorące i oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation