Kuchnia

racuszki

Racuchy - Dukan

Skłdniki
500g twarogu w kostce (Zielona Łąka)
3 jajka (najlepiej duże)
więcej niż 0,5 łyżeczki sody, ale nie więcej niż 3/4 łyżeczki :)
13tabl słodziku lub więcej (wcześniej dałam 10 i było niesłodkie)
ulubiony aromat
1 cały zwykły budyń waniliowy ze skrobią ziemniaczaną 40g
opcjonalnie odrobina kwasku cytrynowego (do smaku)

Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na kilka-kilkanaście minut (przemieszać w międzyczasie).
Rozgrzać patelnię, przygotować pokrywkę.
Ustawić gaz na duży palnik, ale malutki gaz.
Nakładać łyżką małe kopczyki w dużej odległości (uwaga, bo się złączą, jak się rozpłyną), najlepiej nakładać masę trzymając łyżkę pionowo i NIE uklepywać masy, bo będą brzydko płaskie.
Nakryć pokrywą, piec aż wierzch się rozpuści i będzie można łatwo obrócić na drugą stronę, po obróceniu nie nakrywamy już pokrywą :)
UWAGA! Nie jeść od razu gorących z patelni, tylko dać im czas ostygnąć do temperatury jedzenia i dojść do siebie :) Nie chodzi o to, by były zimne, tylko ciepłe :)
Im dłużej poleżą tym są lepsze :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation