Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Tort czekoladowo - dyniowy


Składniki

ciasto czekoladowe
220 g mąki
230 g cukru
80 g niesłodzonego kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
240 ml buttermilk (230 ml mleka + 10 ml octu)
120 ml oleju roślinnego
240 ml mocnej kawy, gorącej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

krem dyniowy
300 g puree z dyni
sok i skórka z 1 cytryny
200 g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżki maki pszennej
200 g miękkiego masła

krem czekoladowy
100 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
150 g serka Philadephia
100 g mlecznej czekolady, rozpuszczonej

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Nagrzewamy piekarnik do 180 C, smarujemy masłem i wysypujemy mąką dwie tortownice o śr. 15 cm. Mąkę łączymy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, i solą. Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym aż będą puszyste. Dodajemy mleko i olej, dobrze mieszamy. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Gdy juz prawie się połączą wlewamy gorącą kawę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto będzie bardzo rzadkie, ale nie martwcie się, takie właśnie powinno być. Ciasto wlewamy do tortownic, po połowie do każdej i pieczemy 35-40 minut. Pod koniec pieczenia kontrolujemy ciasto patyczkiem. Wyjmujemy, lekko studzimy i delikatnie wyciągamy z tortownic. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na cała noc. Zimne ciasta przekrawamy na pół, tak aby w sumie uzyskać 4 warstwy.
Zabieramy się za krem dyniowy. Puree z dyni mieszamy z sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy mleko skondensowane, przyprawę i obie mąki. Dokładnie mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mało ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce budyniu nie przerywając ucierania. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto czekoladowe.
Następnie przygotowujemy krem czekoladowy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i serkiem. Powoli wlewamy rozpuszczoną, ale wystudzona czekoladę. Bardzo dokładnie mieszamy. Kremem czekoladowym dekorujemy ciasto. Przed krojeniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation