Kuchnia

ciasta dekorowanie

Kandyzowany imbir

Składniki:

• 500g korzenia imbiru
• 800g cukru trzcinowego
• 1litr wody
• szczypta soli

Wykonanie:

Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki (około 1,5 – 2mm). Przełóż do rondla o grubym dnie i zalej wodą (powinna przykrywać imbir). Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odcedź i powtórz gotowanie raz jeszcze. Odcedź ponownie.

Do rondla wlej litr wody, dodaj cukier, sól oraz odcedzony imbir. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Całość powinna zmniejszyć objętość o ponad połowę, a syrop mieć konsystencję płynnego miodu. Ja gotowałam około 4 godzin, do momentu, gdy syrop zgęstniał na tyle, że oblepiał łyżkę.

• Jeżeli posiadasz termometr cukierniczy po wymieszaniu składników, postaw rondel na ogniu i gotuj do momentu, gdy płyn osiągnie temperaturę 106°C. Zdejmij z ognia i pozostaw na około godzinę.

Imbir możesz przechowywać w syropie lub odcedzić i, jeszcze ciepły, obtoczyć w cukrze. Otrząchnij nadmiar cukru i rozłóż do wysuszenia przez kilka godzin lub całą noc.

Imbir w syropie przechowuj w lodówce (wytrzyma tam przez około rok), natomiast obtoczony w cukrze umieść w szczelnym pojemniku i przechowuj przez kilka miesięcy.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation