Kuchnia

Do spiżarni

Leczo do słoików na zimę


Składniki:

3 kg cukinii
1 ½ kg czerwonej papryki
1 ½ kg pomidorów
75 dag cebuli
½ szklanki oleju
5 ząbków czosnku
5 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
majeranek
bazylia
słodka papryka w proszku
sól morska
pieprz
natka zielonej pietruszki


Sposób wykonania:

Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać czerwoną paprykę i razem smażyć. Następnie dodać cukinię, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 10-15 minut. Na koniec dodać pomidory, czosnek, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, szczyptę majeranku, bazylii i słodkiej papryki w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze razem przez 5 minut. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe leczo przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 6 słoików po 900 ml i 1 słoik 300 ml leczo.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation