Kuchnia

sałatki

Miętowo-limonkowe risotto z cukinią

Składniki (3 porcje):

1 szklanka ryżu do risotto – arborio;
2 szklanki + kilka łyżek wody lub bulionu warzywnego;
1 dojrzałe awokado;
1 cukinia;
1/2 szklanki mrożonego lub świeżego groszki;
sok z 1 limonki;
1 ząbek czosnku;
1 cebulka dymka;
garść liści mięty;
sól, pieprz, kolendra i lubczyk do smaku;
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Posiekać cebulkę w kostkę.

Umyć i pokroić cukinię w kostkę, po czym ugotować ją na parze razem z groszkiem.

Awokado rozgnieść razem z czosnkiem, sokiem z limonki, przyprawami i płatkami drożdżowymi.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek wody. Dodać cebulkę i krótko podsmażyć, po czym dodać ryż. Smażyć chwilkę aż się zeszkli, dolewając w razie potrzeby odrobinę wody. Następnie dodać 1/2 szklanki bulionu lub wody i gotować, dopóki ryż wchłonie płyn. Stopniowo dolewać resztę wody mieszając co jakiś czas ryż przez około 15 minut. Wyłączyć palnik dodać posiekaną miętę, zmiażdżone awokado i warzywa, po czym dokładnie wszystko wymieszać. Podawać od razu.

Smacznego!

http://www.oatmealandfigs.pl/mietowo-limonkowe-risotto-z-cukinia/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation