Kuchnia

Przekąski

Pieczone frytki z batatów, czyli zdrowa i pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)

1 duży batat
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub z pestek winogron)

Przygotowanie

Batata obieramy lub tylko porządnie szorujemy i kroimy na frytki o grubości ok. 0,6-0,7 cm. Można przyciąć batata z jednej strony żeby stabilniej leżał na desce.
Następnie frytki moczymy w zimnej wodzie przez 30-60 minut.
Odcedzamy i dokładnie suszymy.
W misce lub torebce plastikowej mieszamy bataty z mąką, dodajemy olej i dokładnie obtaczamy.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, równo jedna przy drugiej, ale nie za ciasno, bo zrobią się miękkie (para musi mieć jak uciekać).
Pieczemy przez ok. 30-40 minut w 220C, w połowie pieczenie można odwrócić na drugą stronę.
Gdy są już praktycznie gotowe, pozostawić w piekarniku na jeszcze kilka minut z uchylonymi drzwiczkami, żeby zrobiły się bardziej chrupiące.
Posypać solą i podawać z jogurtem greckim lub guacamole, jako dodatek do mięsa lub ryby, lub dania na bazie sosu pomidorowego.

Uwagi
Można piec jednocześnie 2 blachy, pod warunkiem, że piekarnik jest duży i dobrze odprowadza parę. W połowie pieczenie blachy zamienić miejscami.
Frytki można przyprawić cynamonem, wędzoną lub ostrą papryką, kuminem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation