Kuchnia

Pieczywo

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

kładniki:

1 duża cebula, okrojona w kosteczkę
2 duże ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
1 łyżka masła
1 1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki soli
drobno posiekane listki z 2 gałązek rozmarynu
1 białko jajka, lekko ubite

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni masło i włóż cebulę. Smaż na średnim ogniu ok. 15-20 min, aż będzie ładnie skarmelizowana. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
Wlej do miseczki ciepłą wodę i rozsyp na wierzchu drożdże. Dodaj miód,oliwę z oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
W tym czasie wsyp do miski miksera obie mąki i sól. Dodaj przestygniętą cebulę,rozmaryn. Wymieszaj całość łyżką i zacznij miksować odpowiednią końcówką do ciasta, na najniższych obrotach.
Dolewaj powoli wodę z drożdżami i miodem. Ciasto jest gotowe, gdy na haku miksera utworzy kulę. jeżeli jest zbyt mokre dosyp troszkę mąki, jeżeli zbyt suche dolej odrobinę wody. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek misy.
Wysmaruj dużą miskę oliwą z oliwek (lub spryskaj specjalnym sprayem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu) i włóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 -2 godzin. Ja w tym momencie po ok. godzinie wstawiam do lodówki na noc.
Rozgrzej piekarnik do 200 oC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Uformuj z ciasta 12 kulek i wyłóż równomiernie na blachę, przykryj ręcznikiem i pozwól im wyrastać jeszcze 15-20 min.Świeżo wyjęte z lodówki ciasto jest chłodne, więc w takim przypadku pozwalam wyrastać bułkom w nagrzanym do 50 oC piekarniku.
Piecz bułki nagrzanym do 200 oC piekarniku ok. 20 min ( lub do suchego patyczka), posmaruj je w połowie pieczenia lekko ubitym białkiem.
Wyjmij upieczone bułki i pozwól im przez kilka minut ostygnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation