Kuchnia

Pieczywo

Bułki hamburgerowe

Składniki (na 6 bułek):

✔ 350g mąki pszennej
✔ 100ml mleka
✔ 100ml wody
✔ 1 łyżeczka cukru
✔ 1 pełna łyżka masła
✔ 15g drożdży świeżych lub 7g suchych (saszetka)
✔ pół łyżeczki soli
✔ jajko do posmarowania
✔ sezam, mak lub zioła do posypania

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku (na patelni) i lekko ostudzić. Do miski włożyć wszystkie składniki – drożdże świeże przed wrzuceniem pokruszyć. Wszystko wymieszać ręką lub łyżką, a następnie przełożyć na stolnicę lub blat i wyrobić. Ciasto łatwo się wyrabia, ale gdyby jednak kleiło się zanadto do blatu (i przywierało) to można troszkę podsypać mąką. Wyrobione ciasto oprószyć (naprawdę delikatnie) mąką i przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą (ja ją nakłuwam i nakładam trochę luźno i niedbale) a na folię dodatkowo ściereczką. Odstawić w zacienione ciepłe miejsce na godzinę, aby ładnie wyrosło.
Po godzinie wyjąć ciasto, chwilkę delikatnie wyrobić i uformować równej grubości wałek. Podzielić go na 6 części i z każdej części uformować kulkę. Należy zebrać brzegi i naciągnąć wierzchnią warstwę bułeczki i wcisnąć delikatnie pod spód do środka. Dzięki temu bułki będą równe i naprężone. Gotowe bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeni i stanowczo spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odłożyć w zacienione ciepłe miejsce na 40 minut by podrosły.
Nastawiamy piekarnik na 200ºC. Wyrośnięte bułeczki należy jeszcze raz, tym razem delikatnie (!) spłaszczyć. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, makiem lub przyprawami (u mnie zioła rustykalne). Wstawiamy do nagrzanego do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu bułki będą wydawały się twarde, ale gdy chwilkę poleżą to zrobią mięciutkie, takie jak powinny być więc bez obaw ;) .
Bułeczki najlepsze są w dniu wypieku, ale potem nawet przez następne 2-3 dni można je łatwo odświeżyć – wystarczy skropić je delikatnie wodą i włożyć na 1-2 minuty do gorącego piekarnika. Gotowe i zdrowe! :) .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation