Kuchnia

ciasta-szarlotki

Krajanka budyniowo- jabłkowa - Przepis
Ciasto:
120g cukru
3 jajka
60ml oleju
60ml wody
150g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
60g cukru
½ litra soku jabłkowego
3 jabłka
Dodatkowo:
½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
cynamon
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować około 1 min., ciągle mieszając.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Smacznego Smile.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation