Kuchnia

ciasta-szarlotki

ciasto z jabłkami i czekoladą

..przepis pochodzi ze "Smakera" Ciasto szybko się robi i jest bardzo smaczne, polecam. Robiłam je drugi raz za pierwszym razem w tortownicy 22cm było dość wysokie, dłużej piekłam i było bardziej suche tym razem zrobiłam w 24 i jakoś wyszło mi lepsze było bardziej wilgotne a ja takie lubię. Autorka podaje ze jest to ciasto na tortownicę z kominkiem. Zmniejszyłam również ilość cukru.

1,5 szklanki mąki
4 jajka
20 dag masła
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
2-3 jabłka
3 garście rodzynek
1 tabliczka czekolady gorzkiej
4-5 łyżek wiórek kokosowych

Jajka ubić z cukrami na puszystą masę ,dodawać po trochu mąkę z proszkiem a na końcu roztopione i przestudzone masło ,połowę ciasta wylać do formy. Na to położyć pokrojone w cienkie plasterki jabłka ,rodzynki, połamaną na małe kawałki czekoladę i posypać połową kokosu zalać drugą częścią ciasta i wierzch posypać resztą kokosu, piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation