Kuchnia

Ciasta wyśmienite

Rolada bakaliowa

Składniki:

200 g orzechów laskowych, przepołowionych
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
50 g migdałów, sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych
200 g rodzynek
100 g suszonych śliwek, pokrojonych
200 g suszonych moreli, pokrojonych
140 g kandyzowanych wiśni
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mieszanki przypraw do pierników
175 g brązowego ciemnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce i kandyzowane wiśnie. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, wymieszać z brązowym cukrem a następnie z orzechami i bakaliami. Jajka ubić z wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połączyć z suchymi składnikami. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 90 -105 minut, następnie studzić w formie przez 15 minut. Wyjąć z formy, ułożyć do góry dnem na kratce, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem, najlepiej po całkowitym ostudzeniu i zastygnięciu ciasta.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation