Kuchnia

Ciasta wyśmienite

Maślana bułka drożdżowa z kruszonką

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
2 i 1/2 dkg świeżych drożdży lub 1 op. suszonych
około 3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
10 dkg miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
do posmarowania białko

Na kruszonkę:

1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 i 1/2 dkg masła

Wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności do maszyny lub do zwykłej miski i wyrabiać maszynowo lub ręcznie. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić. Uformować bułkę. Przełożyć do keksowej foremki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Zagnieść składniki kruszonki i posypać nią wyrośnięte i posmarowane białkiem ciasto. Piec około 30 minut w 190'C.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation