Inne

przepisy

Placuszki z cukinii

Składniki:

1 bardzo duża (lub 2 mniejsze) cukinie
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół cebuli
2 jajka (u mnie dodatkowo starty ser mozzarella light i mały kawałek sera żółtego)
ok. 5-6 łyżek mąki (u mnie pełnoziarnista)
1 duży ząbek czosnku
posiekany świeży koperek, szczypiorek, bazylia lub natka – wg preferencji
ok. 1 płaska łyżeczka soli morskiej
ok. pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (u mnie dodatkowo pieprz ziołowy i odrobina gałki muszkatołowej)


Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy oba końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, ser starty na tarce, jogurt, mąkę i ok. jedną garść posiekanego koperku lub innego zioła. Wyciskamy ząbek czosnku. Solimy i pieprzmy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki z cukinii można jeść na ciepło i na zimno.

Doskonałym dodatkiem jest wędzony łosoś (lub inna ryba), koper i jogurt naturalny (dodatkowo/opcjonalnie kiełki lub sałata z sosem np. musztardowym).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation