Inne

przepisy

Pieczony łosoś w pomarańczach z miodem i rozmarynem

Skład:

płat świeżego łososia (bez skóry)
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
1-2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
sok wraz z miąższem, wyciśnięty z 3 pomarańczy
2 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem oleju lnianego Fithia
2 łyżki miodu
sól morska
świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

Płat łososia kroimy na kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy posiekany czosnek, imbir i rozmaryn. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z łososiem. Zalewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy i dodajemy miód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 15-18 minut lub do momentu zarumienia skórki. Podajemy na ciepło!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation