Kuchnia

Kapuściane Pyszności

Przepis mamy

SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
pęczek lub dwa koperku
1 duży liść laurowy
2 łyżki octu winnego
1 płaska łyżka cukru
3-4 plastry boczku
1 łyżka masła (opcjonalnie)
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
sól, pieprz

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy głąb i dzielimy na pół. Szatkujemy drobno z cebulą i wrzucamy do miski. Nacieramy solą (jakbyśmy masowali kapustę) i odstawiamy na parę minut.
Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do pokrycia całej kapusty, wkładamy listek laurowy i gotujemy, a następnie odlewamy część wody. Gotujemy ponownie, aż kapusta będzie miękka, a reszta woda prawie odparuje.
Dodajemy cukier i ocet. A potem przyprawiamy pieprzem i ewentualnie dodatkową porcją soli.
Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek. I dodajemy wraz z tłuszczem do kapusty (na tym etapie można zrobić zasmażkę z mąki i masła, jeśli ktoś lubi). Koperek siekamy i dodajemy do kapustki. Do zdjęcia posypałam kapustkę koperkiem, a później cały pęczek dodałam do kapusty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation