Inne

kulinarnie-kapustkowo,gołąbki,bigosy,zupy

Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i domSKŁADNIKI:

20 dag kurek
20 dag mięsa mielonego z szynki
100 g ryż Parboiled Kupiec,
1 cebula
150 ml rosołu
kapusta: 6 liści kapusty
chili w młynku Kotanyi
sól do smaku
1łyżka oleju do smażenia
na sos:

25 dag kurek
1 mała cebula
1/2 szklanki śmietana 36 %
50 g masła
sól, biały pieprz do smaku
1 łyżka siekanego koperku, może być suszony
Sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową z dodatkiem siekanego koperku.

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy 1 torebkę ryżu Parboiled, lubimy ten ryż gdyż nigdy się nie rozpada, nie idzie go przegotować. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Kurki siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i chili. Mieszamy kurki z ryżem, oraz surowym mięsem mielonym, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 6 dużych gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowo-koperkowym, ale będą również smakować z sosem pomidorowym, czy też bez niczego.

SAM_8630

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation