Kuchnia

tarta

Waniliowe gruszki zatopione w migdałowym cieście - tarta

Składniki na formę do tarty 28 cm średnicy:

160 g mąki tortowej
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
75 g + 25 g cukru
75 zimnego masła
gruszki z syropu - u mnie w waniliowym syropie mojej produkcji
5 łyżek dżemu gruszkowego z imbirem i cytryną mojej produkcji
100 g mielonych migdałów
cukier puder

Przygotowanie:
- zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
- ubić 2 jajka z 25 g cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, do powstałej masy dodać migdały i dokładnie wymieszać
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
- wyleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąc wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
- rozprowadzić masę migdałową a na niej ułożyć gruszki, posmarować dodatkowo dżemem gruszkowym
- piec tartę na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
- ostudzić tartę, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation