Kuchnia

tarta

Bezowa tarta z owocami
asła w temperaturze pokojowej,
65 g cukru,
2 jajka – oddzielnie żółtka i białka,
90 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 ml mleka.

nadzienie
dowolne owoce (najlepiej kwaśne),
1 łyżeczka cynamonu,
65 g plus 2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
50 g płatków migdałowych.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.
Zmiksować masło z cukrem na kremową masę. Dodać pojedynczo żółtka ciągle miksując. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodać połowę mleka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec mleko. Dokładnie zmiksować całość. Przenieść ciasto do foremki na tartę (wysmarowanej masłem) i wylepić dno oraz brzegi ciastem.

nadzienie
Owoce wyłożyć na cieście (u mnie jabłko obrane i pokrojone w kostkę). Zmieszać cynamon z cukrem i posypać wierzch tarty.
Ubić dokładnie białka na sztywno, dodać stopniowo pozostały cukier i dokładnie ubić. Dodać aromat waniliowy. Łyżką wyłożyć masę bezową na wierzch tarty, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation