Kuchnia

Żarełko

Galette (tarta rustykalna) z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem

Składniki: 35g oleju kokosowego, 35g miodu, 1 jajko, 70g mąki pełnoziarnistej pszennej, 60g mąki owsianej. Dodatkowo: 1 jabłko, 20g orzechów włoskich, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki ksylitolu.

Olej roztopić w kąpieli wodnej, dodać miód i jajko, wymieszać dokładnie. Dodać obie mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut do lodówki. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, orzechy drobno posiekać. Połączyć jabłko z orzechami, cynamonem i ksylitolem i wymieszać dokładnie.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 – 4 mm na kształt koła, delikatnie podsypując mąką. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek tarty wyłożyć jabłka z orzechami i cynamonem, zostawiając około 2-3cm wolnego ciasta od brzegu. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation