Kuchnia

Żarełko

Kurczak faszerowany mięsem mielonym
SKŁADNIKI:


1 świeży kurczak - 2 kg,
500 g mięsa mielonego,
10 pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki oliwy,
1 jajko,
2-3 łyżki kaszy manny,
sól,
pieprz,
majeranek,
słodka papryka.

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka.Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik.

Marynujemy kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut. W 200 stopniach- przez 10 minut, później w 180 stopniach..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation