Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mazurek dekadencki

ciasto kruche:

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko


Masa z masła orzechowego

1 szkl śmietany kremówki
1/2 szkl brązowego cukru
250 g masła orzechowego z kawałkami orzechów



Polewa czekoladowa: (proponuje zrobić z pół porcji bo polewy wychodzi dość dużo)

1/4 szkl kakao
1/4 szkl białego cukru
1 szkl śmietanki kremówki
200g ciemnej czekolady

do dekoracji:

bezy gotowe
cynamon



Wykorzystuje formę o wymiarach 33cm x 25cm.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcieramy masło razem z mąką a następnie szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz.
Schłodzone ciasto wałkujemy ( możemy rozwałkować na papierze lub foli, by łatwiej przełożyć do formy). Z resztek ciasta formujemy rant i odciskamy widelcem, a spód dziurkujemy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wstawiamy blaszkę i pieczemy 35-40 min. Studzimy w formie.
Przygotowanie polewy czekoladowej: W średnim garnku mieszamy kakao z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki wody, podgrzewamy na średnim ogniu. Stopniowo wlewając śmietankę mieszamy energicznie rózgą aż powstanie jednolita masa. Zagotować, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do roztopienia. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Przygotowanie masy orzechowej: Do rondelka wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier - mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z masłem orzechowym. Studzimy.
Kruchy spód smarujemy masą orzechową, polewamy na wierzchu polewą czekoladową i udekorujemy bezami oprószonymi cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation