Kuchnia

Przepisy

Makaron z kurczakiem w sosie śmietankowo pieprznym

Potrzebujesz

500 g tagliatelle
1 mała brokuła
1 podwójna pierś kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
500 ml śmietany 15%
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku, do posypania



Przygotowanie

W rondelku ugotować osoloną wodę. Brokułę opłukać oraz rozdzielić na małe kawałki. Wrzucić do gotującej się wody na 3 minuty. Wyłowić i opłukać pod zimną wodą. Następnie do rondelka wrzucić makaron i ugotować al dente. Przed odcedzeniem odlać chochelkę wody z gotowania makaronu.


Kurczaka pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. W dużej patelni rozgrzać masło z olejem, dodać kurczaka i zarumienić. Dosypać cebulę z czosnkiem i dusić przez 5 minut. Zielony pieprz lekko zgnieść widelcem oraz dodać do kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Zalać chochelką gotowanej wody z makaronu oraz śmietaną. Dusić przez 5 minut oraz dodać ugotowany makaron i brokułę. Wymieszać.

Podać od razu posypane szczypiorkiem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation