Kuchnia

kuchareczka

Tort fiołkowo-herbaciany | Every Cake You Bake

Tort fiołkowo-herbaciany:

biszkopt herbaciany -
135 g mąki,
160 g cukru,
4 jajka w temperaturze pokojowej,
40 g masła,
65 ml mleka,
ok. 12 g herbaty matcha,
szczypta soli

krem twarożkowy -
400 ml śmietanki kremowej 30%,
220 g kremowego serka śmietankowego,
1/2 szklanki cukru,
płatki fiołka

do nasączania -
1 szklanka wody przegotowanej i ostudzonej lub źródlanej niegazowanej,
sok z połowy cytryny,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

świeże fiołki do dekoracji

Przygotować biszkopt - białka oddzielić od żółtek, masło stopić i wymieszać z mlekiem.

Białka ubić z solą na pianę. Kiedy będzie gęsta i będzie tworzyć na powierzchni miękkie wierzchołki, powoli dodawać cukier, cały czas ucierając. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku.

Mąkę przesiać i wymieszać z herbatą matcha. Do ubitej piany dodać składniki suche i dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułą (nie ucierać już mikserem). Na koniec powoli wlewać masło z mlekiem, delikatnie mieszając na jednolitą masę.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ciastem i piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić w tortownicy.

Przygotować krem - śmietankę ubić na sztywno. Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.

Ostudzony biszkopt przekroić na 4 krążki. Dolny krążek nasączyć lekko wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym, nałożyć 1/3 kremu i posypać płatkami fiołka. Przykryć kolejnym krążkiem. Tak samo postępować z kolejnymi 2 krążkami.

Ozdobić wierzch tortu kwiatami fiołka. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation