Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wilgotna babka czekoladowa



Przepis na babkę czekoladową


Składniki:

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

140 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka (wielkość L)
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki kakako dobrej jakości
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wrzącej wody

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na jasny puch. Stopniowo dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą morską. W oddzielnej misce wymieszać maślankę i ekstrakt z wanilii. Do maślanej masy dodawać na przemian 1/3 mieszanki z mąką, 1/2 części maślanki, ponownie 1/3 mąki, 1/2 maślanki i ostatnią część z mąką, cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie, a następnie niewielkim strumieniem wlewać do masy, cały czas miksując na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać kakaową masę i delikatnie stuknąć formą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez oko. 40-45 minut do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

25 g gorzkiej czekolady
25 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka wody

Czekolady rozpuścić z masłem i wodą w kąpieli wodnej. Udekorować babkę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation