Kuchnia

potrawy dietetyczne

Morelowe muffiny z kuskusem

Muffiny:

100g suszonych moreli
1 jajko
2 łyżki brązowego cukru/ksylitol
2 łyżki stopionej masła
1 szklanka przygotowanego kuskusu
40g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 duże opakowanie jogurtu
1 łyżka miodu
Posypka:

1 szczypta cynamonu w proszku
2 łyżki ugotowanego kuskusu

Muffiny:
1. Suszone morele przełóż do rondelka i wlej tyle wody, aby zanurzyć w całości owoce.
2. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15minut.
3. Odcedź (zachowaj wodę!) i zmiel w blenderze na puree.
4. Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj do tego wody z moreli (będzie miał miły morelowy posmak).
5. W misce od miksera dokładnie wymieszaj jaja i cukier.
6. Dodaj kuskus, mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Wymieszaj jednak nie za długo.
Pamiętaj, aby kuskus był lekko przesuszony, nie może jeszcze parować, inaczej wyjdzie zakalec!

7. Dodaj purée z moreli (zostawiając 1/4 szklanki na przystrojenie muffinów).
8. Wypełnij foremki do muffinów do samej góry (muffiny rosną bardzo mało).
9. Piecz 20minut w temperaturze 175°C (? °F). W przypadku małych foremek, przy większych - piecz około 30minut. Zawsze jednak sprawdź czy muffinki są już upieczone w środku. Jednak te babeczki są dość wilgotne, więc sposób z wykałaczką może tu nie zadziałać.

Krem:
1. Wymieszaj jogurt z miodem.
2. Przełóż krem do szprycy albo nakładaj łyżeczką na upieczone i ostudzone muffiny.
Posypka:
1. Posyp resztką kuskusa wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation