Kuchnia
Wędliny
Gdy w brzuchu burczy... : Szynka drobiowa z szynkowara
Przyszła pora na domowe wyroby wędliniarskie. Wszystko zaczęło się od przepisu na pieczeń rzymską, która świetnie smakowała na zimno jako dodatek do chleba. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam sporo przepisów z wykorzystaniem szynkowara. Szybko kupiłam garnek ze sprężyną i zabrałam się do gotowania:- ) Pierwsza przygotowana szynka wieprzowa zniknęła w zastraszającym tempie i nie zdążyłam jej sfotografować. Na drugi ogień, zgodnie z życzeniem Juniora, poszła szynka delikatesową czyli drobiowa. Wędlina udała się znakomicie, smakowała wszystkim i rozpoczęła nowy etap w mojej kuchni – koniec z kupnymi specjałami. Możecie spodziewać się w niedalekiej przyszłości sporo przepisów na domowe szynki:- )
Składniki:
· 400 – 500 g fileta z indyka
· 2 piersi z kurczaka
· 2 udka kurczaka
· 16 g soli
· 2 g saletry potasowej
· 150 g lodu
· 1 łyżeczka cukru pudru
· 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka żelatyny
· 50 ml wody
Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Filet z indyka, pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie w 5 cm paski. Udka obrać ze skóry, oddzielić od kości i zmielić razem z piersią z kurczaka w maszynce przez sitko o 5 mm oczku. Mięso z kurczaka zmielić z lodem w melakserze. Cukier puder, sól, mąkę ziemniaczaną i żelatynę wymieszać z wodą. Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowana masę włożyć do szynkowara wyłożonego workiem, zawiązać, zamknąć. Naczynie odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Po solidnym schłodzeniu szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą i podgrzewamy do temperatury ok. 85˚C (woda powinna delikatnie bulgotać). Szynkę gotować 2 godziny. Po wyjęciu z wody szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 8 godzin. Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można na chwilę włożyć garnek do gorącej wody.
Smacznego:- )
MA==