Kuchnia

Wędliny

Gdy w brzuchu burczy... : Aromatyczna karkówka z szynkowara

Składniki:

0,8 – 1 kg karkówki
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cząbru
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki czosnku granulowanego
spora szczypta chili
½ szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny*
Karkówkę umyć osuszyć, pokroić w dużą kostkę usuwając błony i nadmiar tłuszczu. W wodzie rozpuścić sól i wsypać przyprawy – wymieszać. Miksturę wlać do mięsa i dokładnie wyrobić aż mięso wchłonie wodę. Mięso pozostawić w lodówce na ok. 12 godzin.
Karkówkę wymieszać z żelatyną przełożyć do szynkowara wyłożonego woreczkiem, przycisnąć sprężyną i odstawić na kolejne 12 godzin (np. na całą noc) do lodówki. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar tak by woda nie wlała się do środka. Podgrzać do temperatury ok. 90˚C i parzyć przez 1h i 30 minut. Szynkowar wystudzić w zimnej wodzie i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.

*żelatynę można pominąć, ja tym razem zapomniałam jej dodać :- )

Smacznego:- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation