Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Domowy makaron i sos szpinakowo-serowy


Domowy makaron

ok. 500 g mąki,
2 jaja,
letnia woda

Z powyższych składników zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić na 20-30 minut żeby odpoczęło.

Ciasto podzielić na 3 części i podsypując mąką rozwałkować tak cienko, żeby prześwitywał wzór z blatu. Placki ułożyć na kawałku płótna (mogą być kuchenne ściereczki) i pozostawić na 2-3 h aż podeschną. W trakcie przewrócić ciasto na drugą stronę.

Obsuszone placki złożyć kilka razy i kroić w poprzek na wstążki dowolnej grubości (lub inny dowolny kształt). Rozprostować je i zależnie od upodobać rozwiesić lub rozrzucić na tym samym płótnie. Pozostawić aż całkowicie wyschnie, zależnie od pogody może to trwać 1-2 dni.
Całkowicie wysuszony makaron zapakować do szczelnych pojemników.
Właściwie nie jest to zbyt precyzyjny przepis, ale w przypadku takich przepisów odmierzanie składników mija się z celem. Cała przyjemność polega na tym, żeby próbować i dodawać składniki zależnie od własnych upodobań. Więcej czosnku, pieprzu albo sera, jak kto lubi :)

Tagliatelle z sosem szpinakowo-serowym

makaron,
szpinak (mrożony lub świeży),
ser pleśniowy,
masło,
czosnek,
śmietana,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz,
odrobinę startego żółtego sera


Mrożony szpinak rozmrozić, świeży przebrać, umyć i drobno posiekać.
Makaron ugotować. Jednocześnie rozpuścić w rondelku masło, wrzucić szpinak i podgrzewać mieszając, w razie potrzeby podlać odrobinę wodą. Dodać posiekany czosnek, ser pokruszony na kawałki i przyprawy. Smażyć mieszając, aż ser się rozpuści, dodać śmietanę. Gotować, aż składniki się połączą, doprawić do smaku. Wrzucić ugotowany makaron i starty ser i dokładnie wymieszać, aż sos oblepi makaron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation