Kuchnia

ZUPY

Szybka zupa fasolowa

SKŁADNIKI (6 porcji):

2 puszki fasoli,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
4 ziemniaki,
Kawałek selera,
3 ziela angielskie,
6 szklanek wody,
250g wędzonego boczku,
250g cienkiej kiełbasy,
2-3 łyżeczki słodkiej papryki,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
2 łyżeczki majeranku,
1 i ½ łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki mąki,
Sól,
Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę odsączamy na sitku.

Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki, cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w małą w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy kiełbasę oraz boczek i smażymy razem około 5 minut.

Następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat i chwilkę razem smażymy. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone warzywa oraz majeranek, ziele angielskie i gotujemy do ich miękkości (około 20-30 minut). Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i ponownie zagotowujemy.

Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy, szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła (można ją wcześniej zahartować). Jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation