Kuchnia

CIASTA

BUDYNIOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 1/2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy, proszek
4 jajka, temp. pokojowa
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
1/4 szklanki mleka
ok. 400-500 g truskawek, świeżych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Masło miksujemy razem z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego. Naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mleko i przesiane składniki. Wykładamy do formy o wym. 24×24 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation