Kuchnia

CIASTA

KRUCHE CIASTO - SŁODKIE I SŁONE - IDEALNE!

WERSJA SŁODKA

SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* cukier – 90 g
* żółtko – 1 szt
* śmietana kwaśna – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.


WERSJA SŁONA:

SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 250 g
* masło – 125 g
* żółtko – 1 szt
* sól – 1 lyżeczka
* woda – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation