Kuchnia

Rozkoszne smaki

EVERYDAY FLAVOURS: JOGURTOWE CIASTO Z RABARBAREM.

JOGURTOWE CIASTO Z RABARBAREM
forma o średnicy 21 cm

2 jajka
140 g drobnego cukru
70 g bardzo miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
250 g jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
sok z 1/4 pomarańczy
2 łyżki miodu

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić jajka oraz cukier i na wysokich obrotach ubić je na puszystą i jasną masę. Ciągle ubijając dodać bardzo miękkie masło. Po chwili gdy składniki się połączą dodać do masy ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać chwilę przy użyciu miksera, po czym ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułożyć rabarbar. Piec w nagrzanym piekarniku około 35-45 minut. Sprawdzić przy pomocy patyczka czy się upiekło, po czym wyciągnąć na blat. W rondelku umieścić sok z pomarańczy oraz miód. Podgrzewać aż miód się rozpuści, po czym syropem obficie wysmarować górę ciasta.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation