Kuchnia

Rozkoszne smaki

*** SERNIK KAJMAKOWY NA SPODZIE Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH ***

Czas przygotowania: ok. 50 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 12 porcji

Przepis na formę 20/22/23 cm (ja użyłam formy 23 cm, dlatego mój sernik jest niższy)

Składniki na spód:
• 100 g orzeszków solonych (mogą być dowolne, ja użyłam ziemnych)
• 160 g ciasteczek kruchych
• 60 g masła o temperaturze pokojowej
• 2 łyżki cukru

♥ Piekarnik nagrzać do 190ºC.

♥ Formę o wybranym rozmiarze wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.

♥ Wszystkie składniki na spód zmielić blenderem.

♥ Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie dno formy.

♥ Piec przez 12 min. w nagrzanym piekarniku. Upieczony spód odstawić na bok.

Składniki na masę serową:
• 230 g masy kajmakowej
• 50 g masła
• 100 g cukru
• 2 łyżki cukru z wanilią
• 3 jajka
• 600 g sera zmielonego trzykrotnie (może być taki z kubełka)
• 1 łyżka mąki pszennej

♥ Masło zmiksować z cukrami, dodać kajmak i dobrze utrzeć, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąki, cały czas miksując.

♥ Masę serową przełożyć na podpieczony spód.

♥ Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180ºC, piec sernik przez 45 - 50 min.

♥ Po tym czasie wystudzić sernik przez kilkanaście minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyciągnąć formę z sernikiem z piekarnika, w tym momencie najlepiej jest wstawić sernik do lodówki na całą noc.

Składniki na polewę kajmakową:
• 170 g masy kajmakowej
• 3 łyżki mleka
• 2 łyżeczki masła
• garstka płatków migdałów

♥ Masę kajmakową zagotować z mlekiem. Do gorącego kajmaku dodać masło i dokładnie zamieszać. Chwilę wystudzić polewę, po czym polać nią sernik, ewentualnie posypać płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation