Kuchnia

Kulinaria

Składniki na biszkopt:

4 jaja
100 g cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki gorącej wody.
2 czubate łyżki kakao
Składniki na masę:
800 ml śmietany 36 %
aromat rumowy
1 galaretka truskawkowa
ok. 100 ml. wody
3 łyżki żelatyny
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady


Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2,5 łyżki wody i mieszamy. Następnie wsypujemy połowę odmierzonego cukru i miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania wsypujemy resztę cukru. Na masę z żółtek wykładamy ubite białka, przesiewamy mąkę i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.Nasączyć biszkopt mieszaniną wody, soku z cytryny i cukru.
Masa czekoladowo-rumowa: 400 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru, kakao i aromat rumowy - wszystko miksujemy delikatnie ze śmietaną. Całość wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml wrzącej wody. Wystudzoną miksujemy delikatnie z kremem czekoladowo-rumowym. Masę wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.
Masa truskawkowa: galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody - odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy 400 ml śmietany. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Letnią galaretkę miksujemy delikatnie z bitą śmietaną. Piankę truskawkową wykładamy na masę czekoladowo-rumową i ponownie wstawiamy do lodówki. Górę ciasta zdobimy startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation