Kuchnia

sosy

Domowy ketchup

Składniki:

• 2 kg pomidorów
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 4 łyżeczki musztardy*
• 6 łyżeczek octu winnego
• 4 łyżeczki cukru
• 4 łyżeczki oliwy
• sól i pieprz
• opcjonalnie: 1/2 szklanki malin oraz 1/3 łyżeczki cynamonu

* lub 2 łyżeczki nasion gorczycy, roztartych w moździerzu




Przygotowanie:

Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry. Pokroić na ćwiartki, najlepiej robić to od razu w dużym garnku. Usunąć twarde szypułki z pomidorów oraz gniazda nasienne. Pozostały miąższ rozdrobnić nożem na mniejsze kawałki.
Garnek ustawić na gazie, zagotować. W międzyczasie dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, obrany czosnek, przepołowioną papryczkę chili (bez pestek).
Dodać musztardę, ocet winny, cukier i oliwę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem gotować przez 10 minut bez przykrycia, następnie zmiksować na puree.
Gotować dalej przez około 40 minut dodając w międzyczasie przetarte przez sito maliny i cynamon jeśli używamy. Ketchup będzie gotowy gdy będzie odpowiednio gęsty. Można go od razu spożywać lub po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni.

Ketchup na zapas:

Aby przechować go dłużej, należy gorący ketchup nalewać do suchych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać suchą pokrywką. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i wykorzystać w przeciągu miesiąca.
Jeśli chcemy zrobić przetwory na zimę, wówczas pasteryzujemy słoiki przez około 20 minut (we wrzątku lub w piekarniku - 120 stopni C).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation