Kuchnia

przystawki

Bakłażan Po Syczuańsku
Proporcje dla 4 osób

Bakłażan jest jednym z tych warzyw, który wręcz prosi się o mocne, ostre przyprawy i sosy. To danie z bakłażana jest jednym z najbardziej popularnych dań warzywnych w kuchni Syczuańskiej. Smak ale przede wszystkim zapach tej potrawy wyróżnia ją wśród innych tego typu dań.

Przepis ten wymaga wielu przypraw, które być może ciężko będzie kupić, ale zawsze będzie można je zastąpić innymi.

Składniki:

1,5 kg kg bakłażana
3 łyżki bulionu z kurczaka
2 łyżki ostrej pasty fasolowej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki chińskiego czarnego octu lub octu balsamicznego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub sherry
2 łyżeczki cukru
2 łyżki orzeszków ziemnych
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki mielonego pieprz syczuańskiego lub pieprzu cayenne
szalotka, cienkie plasterki, do przybrania
Olej sezamowy do smażenia
Przygotowanie:

Pokrój każdy bakłażana wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paski i wszystko razem w kostkę około 1cm x 1cm. Tak pokrojonego bakłażana wsyp do miski i odstaw. Następnie trzeba przygotować sos. W małej misce wymieszaj bulion z kurczaka, pastę fasolową, sos sojowy, ocet balsamiczny, wino ryżowe, cukier i mąkę kukurydzianą. Odłożyć na bok.

Rozgrzej olej w woku na dużym ogniu, aż tłuszcz będzie skwierczał. Następnie weź woka do ręki i rozprowadź gorący olej tak, ażeby pokrył on dno i boki patelni. Teraz dodaj bakłażana i smaż cały czas mieszając, aż nabierze złocistego koloru, zwykle jest to około 2 do 3 minut. Dodaj czosnek, imbir i pieprz syczuański i smaż około 1 minuty aż poczujesz przyjemny i ciekawy zapach. Dodaj mieszaninę sosu do bakłażana i dobrze wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu przez 3 do 4 minut, aby bakłażan nabrał smaku z sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation