Design

Design

Frużelina wiśniowa - przepis

Frużelina. Najlepszy dodatek do gofrów kupowanych nad morzem, na Mazurach, nad jeziorem... Nakładana na gofra wprost z wielkiego, plastikowego wiadra. Zawsze miałam do niej słabość ;)
Zrobienie frużeliny w domu jest bardzo proste, jednak większość przepisów, na jakie natknęłam się w internecie zawiera albo żelatynę, albo mąkę ziemniaczaną. W tym pierwszym przypadku otrzymamy raczej galaretkowaty dżem, w drugim – bardziej kisiel. A frużelina jest czymś pomiędzy. I tak analizując różne przepisy, opracowałam swoją wersję. Według mnie – to jest to :)

Składniki:
•wiśnie wydrylowane 500 g
•cukier 100 g
•żelfix 9 g
•mąka ziemniaczana 10 g

FRUŻELINA WIŚNIOWA
½ kg wydrylowanych wiśni,
½ szklanki cukru,
3 łyżeczki żel-fixu,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiśnie i cukier umieścić w rondlu, wlać niewielką ilość wody i całość zagotować na niewielkim ogniu. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i żel-fix, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 1 minuty, zdjąć z ognia, ewentualnie jeszcze doszłodzić do smaku.
Gorąca frużelina wydaje się trochę zbyt rzadka, jednak gęstnieje w miarę stygnięcia.

Frużelinę można przechowywać kilka dni w lodówce lub zapasteryzować w słoiczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation