Design

Design

Piernikowa rolada z marcepanem i śliwkową czekoladą

1/3 szklanki cukru brązowego
100 g miodu prawdziwego
50 g masła
1/2 szklanki maślanki
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g masy marcepanowej
300 g powideł śliwkowych
50 g czekolady gorzkiej
cynamon mielony
POLEWA:
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka żelatyny
PRALINKI PIERNIKOWE:
150g ciasta piernikowego
50 g czekolady gorzkiej
50 g masła
orzechy włoskie mielone
Miód, masło, cukier umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i maślankę. Zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao, spulchniaczami, przyprawą do piernika i solą. Wsypać do mieszanki miodowej i dokładnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 40 min.

Powidła śliwkowe pogrzać na małym ogniu i przyprawić cynamonem. Do gorących śliwek dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. U mnie powidła były zmiksowane i przetarte przez sito.
Masę marcepanową rozwałkować na wielkość formy, w której piekło się ciasto.
Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto piernikowe wyjąć z formy i usunąć papier. Ostrym nożem delikatnie ściąć wyrośniętą górkę. Równy blat ciasta położyć na ścierkę bawełnianą i rozsmarować połowę powideł śliwkowych. Nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową i rozsmarować pozostałe powidła. Zrolować dokładnie ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie ściereczką. Zawinąć roladę i przestudzoną wstawić do lodówki.

Odcięte ciasto zważyć i rozdrobnić. Czekoladę rozpuścić z masłem nad kąpielą wodną i wlać do okruchów. Wymieszać i formować kuleczki. Jeszcze miękkie, obtaczać w mielonych orzechach. Odstawić do lodówki, aby zastygły.

Przygotować polewę. Żelatynę zalać połową zimnego mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić żelatynę w kakaowej mieszance. Przestudzoną i gęstą polewą polać po wierzchu rolady, umieszczając na górze piernikowe pralinki, zanim polewa stężeje. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation